Sint Olaf

8-daagse wandelreis  -  Östersund - Åre - minimum 6 deelnemers

€ 1.045,-

Wandelen over de Noordelijkste pelgrimsroute

Na vijfhonderd jaar in de vergetelheid, komt de 580 kilometer lange St. Olavsleden, een pelgrimsroute tussen Selånger in Zweden en Trondheim in Noorwegen, weer tot leven.

Pelgrimsroute medstugan

‘s Werelds noordelijkste pelgrimsroute loopt van Selånger in Zweden door bossen, over bergen, langs meren en door fjorden naar Trondheim in Noorwegen. St. Olavsleden kan met recht het Scandinavische antwoord op El Camino de Santiago de Compostela genoemd worden.

Langs de route leert u het levensverhaal van de Noorse Vikingkoning Olav Haraldsson kennen. In de zomer van 1030 stapte hij aan land aan de Zweedse oostkust, na een aantal jaren in ballingschap te hebben geleefd in Rusland. Zijn doel: opnieuw koning worden van Noorwegen en eenheid scheppen in het land, onder meer door het te bekeren tot het christelijk geloof. Zijn plan slaagde niet: Olav kwam om in de strijd in Stiklestad in Noorwegen. Direct na zijn dood vonden er wonderlijke genezingen plaats rond zijn lichaam. Al snel deden talrijke verhalen over Olavs religieuze krachten de ronde.

De Nidaros kathedraal in Trondheim, het eindpunt van uw reis, werd in zijn eer gebouwd en zijn lichaam werd daar uiteindelijk begraven. In 1164 werd Olaf ook door paus Alexander III heilig verklaard. Zijn feestdag is op 29 juli en hij is de patroon van Noorwegen en van de beeldhouwers en wordt aangeroepen bij moeilijke huwelijken.

De Nidaros kathedraal werd één van ’s werelds belangrijkste pelgrimsoorden voor katholieken, te vergelijken met Jeruzalem, Rome en Santiago de Compostela. Jaarlijks wandelden duizenden pelgrims vanuit heel Europa naar Trondheim. In de zestiende eeuw kwam de Reformatie naar Scandinavië en werden pelgrimages verboden. De verschillende pelgrimsroutes die naar Trondheim leidden raakten in vergetelheid.

Nu, 500 jaar later, groeit de interesse voor ’spirituele’ reizen. Wandelen langs een oude pelgrimsroute betekent voor menigeen een innerlijke reis.

Pelgrimsroute naarbeneden

De wandeling is niet zwaar en is een heerlijke natuurervaring. U loopt voornamelijk over onverharde paden waar u de stilte nog zult ervaren. Uw gids is een Nederlander die woonachtig is aan het Zweedse gedeelte van St. Olavsleden.

Helaas zijn de prijzen van typische vakantie uitgaven als overnachtingen, maaltijden en vervoer in Scandinavië (en vooral in Noorwegen) bijna 70 procent hoger dan in Nederland. Vandaar dat de prijs van deze reis in een hoger prijssegment ligt dan dat u misschien verwacht had. Wij hopen dat u zich vooral niet laat tegenhouden door prijs. Deze bijzondere pelgrimstocht waarbij u door de schitterende natuur van Zweden en Noorwegen loopt zal zo overweldigend mooi zijn, dat uw vakantie een onvergetelijke ervaring zal zijn.

* ‘led’ betekent ‘weg, pad’ in het Zweeds en Noors.

Zweden Pelgrimsroute 10


Groepsgrootte: 6 tot 10 personen, onder leiding van een gids.

Reisduur: 8 dagen

Reisdata: 1 juni t/m 30 september 2017, voor details, neem contact met ons op

Zwaarte reis: Hier en daar flink bergopwaarts en is er één wat langere tocht. Over bospaadjes, (on)verharde landweggetjes, door heuvels. We raden wel aan een goede uitrusting en wandelkleding te gebruiken. 

 

Pelgrims tocht van Östersund naar Åre

Deze reis begint in Östersund, de hoofdstad van de Zweedse provincie Jämtland. Vanaf daar gaat de wandeling over de idyllische eilanden Frösön en Rödön – met prachtig uitzicht op de bergen – richting het ski-dorp Åre.

 

Programma van dag tot dag*

Dag 1: Reis naar  Östersund

Vliegen mogelijk naar Östersund met SAS of naar Trondheim met KLM en SAS en per trein naar Östersund. Ontmoeting met uw gids voor de week in Östersund. Vervoer naar het hotel in de binnenstad van Östersund. Maaltijd op eigen gelegenheid in Östersund.  

Accommodatie: hotel, 1 of 2 persoons kamer met eigen sanitair.

Dag 2: Östersund - Mörsil (20 km wandeling)

Tijdens het ontbijt nemen we het programma van de week door en krijgt u een aantal handige pelgrimtips en uw pelgrimspas. Vervolgens maken we een prachtige autorit door het heuvelachtige landschap op de eilanden tussen Östersund en de bergen. Vanaf Alsen lopen we door bossen en langs beekjes naar Mörsil.

Accommodatie: hotel, 1 of 2 persoons kamer met eigen sanitair.

Dag 3: Mörsil - Hålland (20 km wandeling)

Vanaf Mörsil lopen we naar Hålland over een gemakkelijke pad dat de Indalsälven rivier volgt. Onderweg passeren we Ristafallet, een prachtige waterval met geweldige stroomversnellingen en uitzichten.(Bij deze waterval is een scène uit de film: Ronja de Roversdochter opgenomen!)

Dag 4: Hålland - Åre - (18 km wandeling)

De route naar Åre is spectaculair: de toppen van Åre’s populaire skipistes komen steeds dichterbij. Door bossen, over weilanden en langs een ‘trollenpad’ komen we uiteindelijk in het levendige ski-dorp, waar je in het zomerseizoen de kabelbaan naar de hoogste bergtop kan nemen.

Accommodatie: hotel, 1 of 2 persoons kamer met eigen sanitair.

Dag 5: Åre - Tännforsen (22 km wandeling)

Vanaf Åre lopen we door Duved. Daar bevindt zich een boerderij met elanden. Volgens de legende brengt het geluk om een eland te kussen – de elanden in Duved zijn tam en dus prima te knuffelen. Na Duved begint de werkelijke wildernis. We laten het laatste stukje beschaving achter ons. We lopen naar de machtige Tännforsen, Zwedens grootste waterval. We overnachten bij de waterval.

Accommodatie: pelgrimshutten, een aantal gedeelde slaapzalen met gedeeld sanitair.

Dag 6: Tännforsen – Medstugan (22 km wandeling)

Op weg van Tännforsen naar Medstugan passeren we een aantal gerestaureerde stenen bruggen die in de 19e eeuw in het grensgebied tussen Zweden en Noorwegen zijn gebouwd na het Verdrag van Kiel. We overnachten in een charmant zuivelmuseum.

Accommodatie: oude kaasmakerij, met verschillende slaapkamers en gedeeld sanitair.

Dag 7: Medstugan – Trondheim, Nidaros (15 km wandeling)

De laatste dag is een dag van bezinning. We steken per mini-bus de grens naar Noorwegen over en stappen uit om van het uitzicht over de bergen te genieten. Daarna rijden we richting Trondheim en lopen tenslotte nog 15 kilometer langs de kustlijn en door de buitenwijken van Trondheim. Op de kruising van Saksvik stond eens een kruis. Daar hielden de pelgrims halt bij hun eerste blik op Nideros. Hier kijkt u uit over de fjord en de stad. De laatste kilometers gaan dwars door het hart van Trondheim, totdat we uiteindelijk het doel van onze reis bereiken: de Nideros kathedraal, waar St. Olav ligt begraven. In Nideros ontvangt u uw welverdiende pelgrimsdiploma.

Maaltijd op eigen gelegenheid in Trondheim.

Accommodatie: pelgrimsherberg vlak naast de Nideros kathedraal.1 of 2 persoons kamer met eigen sanitair.

 Dag 8: Vervoer naar luchthaven Trondheim Vaernes of Östersund/Åre Airport - thuisreis naar Amsterdam.


* Het exacte dagprogramma kan variëren in verband met onvoorziene weersomstandigheden!

 

Voor info over deze reis, kijk op: http://www.nordicpilgrim.com/

 

Accommodatie:

Na een mooie wandeling wordt er overnacht in een hut, herberg of hotel en waar onoverkomelijk in een tent. Neem wel een eigen slaapzak en beddengoed mee voor de overnachtingen.

- 5 overnachtingen in hotel

- 2 overnachtingen in eenvoudigere pelgrimsaccommodaties (hiervoor zelf meenemen: slaapzak of bedlinnen)

 

Maaltijden:

7x ontbijt

6x lunch(pakket) ‘s ochtends gezamenlijk klaargemaakt

5x diner

 

Kaart
Boek nu